Het noodweer van de afgelopen dagen heeft in Toscane voor veel overlast gezorgd en 5 doden. Ook worden er nog drie mensen vermist. Het noodweer begon gisteravond toen er in een tijdsbestek van 2 uur 250 milliliter regen. Bij zware regenval van deze omvang is de kans op overstromingen en aardverschuivingen erg groot. Iets wat dus ook gebeurde.

Brandweer en ambulance overbelast

Het weer zorgde voor zoveel problemen dat meer dan 160 mensen zich hebben gewend tot de brandweer of ambulance. Ook in andere delen van Italiƫ was er sprake van extreem nat weer. In Rome veranderden de straten in kanaaltjes, toen er zoveel water uit de lucht kwam.

Weersverwachting na noodweer in Toscane

De komende dagen blijft het wisselvallig, maar het weer van zaterdagnacht lijkt niet op korte termijn terug te komen. De temperatuur stijgt in de loop van de week naar een comfortabele 27 graden op donderdag. Daarna daalt de temperatuur weer richting het weekend. Er blijft wel flink wat neerslag vallen, maar dat hoort ook wel bij deze tijd van het jaar.

Weersverwachting toscane

Klimaat Toscane in September

Zoals de klimaat kaart hieronder suggereert is de maand september warm, maar steeds natter. Het aantal weer dagen is gemiddeld gezien 6, maar de weersvoorspelling hierboven laat al zien dat dat aantal dit jaar waarschijnlijk flink overschreden zal worden. Het aantal zou deze maand zelfs op 12 uit kunnen komen, wat het dus het dubbele maakt dan de normale regenval in Toscane in de maand september.

Weer en temperatuur in Toscane

Gaat u binnenkort naar Toscane. Hou dan rekening met de weersverwachtingen. Toscane is zeker een veilige plek om uw vakantie door te brengen, het noodweer van zaterdag kan dan ook gezien worden als een zeldzaam natuurverschijnsel. De combinatie tussen veel regen dat door de grond niet verwerkt kan worden en het heuvelachtige landschap van Toscane geeft soms echter een versterkend effect. Het water komt dan van de heuvels hard naar beneden en neemt planten en zand mee. Dit veroorzaakt op sommige plaatsen verschuivingen en gevaarlijke situaties. Blijf daarom in deze situaties altijd binnen in een hotel, herberg of huis. Wanneer u onverwachts in een noodsituatie buiten verkeert, weet dan dat de italianen gastvrij zijn, ben niet bang om aan te bellen. Mensen helpen u over het algemeen heel erg graag.